Üzlet: 8000 Székesfehérvár, Balatoni út 77.       Telefon/Fax: 06/22/336-564


Tudja, hogy lehet fűteni gazdaságosan és egyben környezet-kímélően?


A fabrikett Nyugat-Európában már széles körben elterjedt tüzelőanyag, amely hazánkban is a jövő gazdaságos, környezetbarát fűtőanyaga lesz. Kedvező tulajdonságai miatt kitűnő alternatíva a szén, koksz és a tűzifa kiváltására. A fabrikettet különösen ajánljuk kandallóba, cserépkályhába, kazánba és egyéb vaskályhába. A fabrikett kerti főzéshez is kiválóan alkalmas.

Az általunk ajánlott, a képeken látható I. o. minőségű fabrikett eddig csak Nyugat-Európában volt kapható (Ausztria, Németország), és ott is megfelelt a vásárlók magas igényeinek!

 

AMIT A FABRIKETT HASZNÁLATÁRÓL TUDNI KELL !

 

A FABRIKETT egy nagyon korszerű, környezetbarát tüzelőanyag, amely használatkor a környezetvédelem érdekei, a természetes anyagok iránt érzett vonzódás és a kényelmi szempontok egyidejűleg érvényesíthetők. A szén a koksz és a szénbrikett helyettesítésére ajánlott környezetbarát energiahordozó.

A FABRIKETT TULAJDONSÁGAI:

- természetes alapanyagokból (faporok, faforgács, faapríték) készül.
- kötőanyagot (ragasztó) nem tartalmaz, ezért kémiai összetétele a természetes fáéval azonos.
- nedvességtartalma kicsi (10% körüli), ezért könnyebben és jobb hatásfokkal ég, mint a
hagyományos tűzifa.
- fűtőértéke nagy, kb. 17-18MJ/kg, tehát közel megegyezik a barnaszénével.
- hamutartalma kicsi (0.7-1.4%), hamuja környezetbarát, a szénsalakkal szemben természetes növényi tápanyag, ezért kiskertekben műtrágya helyettesítésére kiszórható.
- a fában kén gyakorlatilag nincs, ezért füstje a környezetre káros kéndioxidot nem tartalmaz

Ahhoz, hogy a környezetbarát tüzelőanyag, a fabrikett előbb felsorolt előnyei maradéktalanul érvényesülhessenek, megfelelő tüzelőberendezésben kell elégetni, de kellő figyelem mellett jó tulajdonságai a hagyományos tüzelőberendezésekben is megmutatkoznak.
Mindenekelőtt azt kell tudnunk, hogy a fabrikett használatakor a fatüzelés ismert szabályait kell betartani, de figyelembe kell venni néhány, csak a fabrikettre jellemző tulajdonságot is.

Ezek a sajátos, a fabrikettre jellemző tulajdonságok a következők:

- a tűzifával szemben 2-3-szor nagyobb sűrűségű, és mintegy 40%-kal nagyobb fűtőértékű,
ezért ugyanolyan fűtőhatás eléréséhez a tüzelőberendezés tűzterében kisebb mennyiséget kell elégetni.
- égés közben a fabrikett mérete változhat, ezért a tűzteret nem szabad teljes mértékben kitölteni (ajánlott az 50-60% -os töltés), mert a táguló fabrikett mechanikailag károsíthatja a tüzelő berendezést.
- lakossági tüzelőberendezésekben jó hatásfokkal a megfelelően szilárd fabrikett égethető el. A jó minőségű fabrikettre az jellemző, hogy égés közben szenesedő brikettek között a szükséges légáram (megfelelő huzat mellett) létrejön, és a fabrikett gázai tökéletesen elégnek.

 
FABRIKETT videó
 
 

MIBEN TÜZELHETŐ EL A FABRIKETT ?
 

A legjobb hatásfokkal a korszerű, fatüzelésre kifejlesztett tüzelőberendezésekben égethető el. Ilyen berendezésekről az érdeklődőknek bővebb információkkal szolgálhatunk.

 

NÉHÁNY HASZNOS TANÁCS
A különböző fa-és vegyestüzelésű tüzelőberendezésben történő használatához!

 

CSERÉPKÁLYHÁBAN, KANDALLÓBAN a fához hasonló módon kell a fabrikettet használni, de a tűztérbe egyszerre a fánál megszokott mennyiség 1/3-át célszerű betölteni.

Ellenkező esetben a cserépkályha felmelegedése túl gyors, és a túlhevítés is előfordulhat.

A cserépkályha ajtaját illetve levegőcsappantyúit csak a brikett teljes elszenesedése után szabad elzárni, akkor, amikor a brikettből képződött faszén alig látható kékes lánggal izzik.

 

VEGYESTÜZELÉSŰ, EGYAKNÁS KISKAZÁNOKBAN

a tűztér 1/3-1/2-es töltöttsége mellett érhetjük el a legjobb tüzelési hatásfokot. A brikettet felül kell meggyújtani, és kezdetben felső levegőadással kell a természetes huzatot növelni. A levegőelállításhoz a huzatszabályozót úgy kell beállítani, hogy az égési levegő egy része mindig felül jusson a tűztérbe. Az alsó levegő mennyiségét a túl gyors égés elkerülése céljából csökkenteni kell, de teljesen elzárni soha nem szabad.

A felső levegő-bevezetés akkor szüntethető meg, ha a fabrikett a tűztérben teljesen átizzott, a fagázok képződése befejeződött, a brikettmaradvány mint faszén ég. Egy töltés mintegy 3-5 óra alatt ég ki. Ismételt tűzrakás az előző töltet teljes kiégése után az előbb leírtak szerint történhet. Izzó brikettűzre újabb brikett berakása füstölést és a hatásfok romlását eredményezheti.

 

KÉTAKNÁS VEGYESTÜZELÉSŰ KISKAZÁNOK

használata esetén az égőtérben kisebb darabokra tördelt brikettel történhet, és a kezdőtűz teljes égését elérve (amikor a megfelelő huzat már létrejött) lehet a tüzelőanyag-aknát megtölteni.

A tüzelőanyag-akna akkor felel meg a fabrikett eltüzeléséhez, ha lefelé táguló, fala nem kátrányosodott.

Ellenkező esetben a fabrikett az aknában fennakadhat, a tűz kialszik, nem megfelelő tömítettség aknában a betöltött brikett visszaég.

Gyakori brikett fennakadás esetén célszerű a brikettet kisebb darabokra törve betölteni. Ha a probléma ekkor sem szűnik meg, kérje tanácsunkat.

 
 

GYAKORI KÉRDÉSEK

 

- Minden tüzelőberendezésben lehet tüzelni a fabrikettel?

 

Válasz: Kazán, cserépkályha, kandalló, kályha, teatűzhely, faelgázosító kazán, igen, minden olyan tüzelőberendezésben lehet vele tüzelni, amely fatüzelésre vagy széntüzelésre alkalmas

Ajtók, levegőadagolók jól működjenek, mivel a biofabrikett begyulladása után izzítani kell, mint a szenet, és ehhez minimális levegő hozzáadása kell, hiszen a biofabrikett nedvességtartalma 2-6%, a jól záródó ajtók fontosak ahhoz, hogy jól tudjuk szabályozni a tűztérbe jutó levegő mennyiségét.

 

- Faelgázosító kazánban lehet-e tüzelni bio-fabrikettel?

 

Válasz: 12-20 % nedvességtartalom fölött nem alkalmazható tüzelőanyag faelgázosító kazánban, a biofabrikett nedvességtartalma 1-2 % között van, ami a faelgázosító kazán helyes működéséhez szükséges. Faelgázosító kazánban leginkább ezzel ajánlott tüzelni.

 

- Hogyan kell a bio-fabrikettet begyújtani?

 

Válasz:  Ugyanúgy szükséges apróra vágott fadarabok és papír.

 

- Mennyi bio-fabrikett szükséges egy begyújtáshoz?

 

Válasz:  Kis darabokkal kell kezdeni és miután kellően meggyulladt és ég, utána lehet rátenni a többit.

 

- A fabrikett begyújtása után mennyi idő múlva lehet lezárni a levegőnyílást?

 

Válasz:  Begyújtástól számított maximum 15-20 perc elég szokott lenni ahhoz, hogy a bio-fabrikett izzása megfelelő. Minden oldalon lánggal kell égnie a bio-fabrikettnek, ezután lehet a levegőnyílást lezárni minimumra, hogy izzani kezdjen a brikett. A bio-fabrikett égése izzása alatt nem szükséges újabb brikettet rárakni a tűzre, csak ha már a leégés a végéhez közeledik.

 

- A képződött hamut hova lehet helyezni?

 

Válasz:  Csekély mennyiségű hamu képződik, ami környezetbarát. A kertben beásható a növények alá, vagy kihűlés után a szemetes tárolóba is kerülhet.

 

- A bio-fabrikett tárolása során romlik-e a minősége?

 

Válasz:  Műanyag zsákokban, zsugorfóliázva van a bio-fabrikett, nedvesség, pára nem tud bejutni a zsákba. Fedett helyen a bio-fabrikett több hónapig, akár évekig is minőségromlás nélkül eltárolható.

 

Alkalmazható vegyesen a tűzifa és bio-fabrikettel?

 

Válasz:  A nedves tűzifa égéséhez több levegő szükséges, azaz jobban nyitva kell hagyni a tüzelőberendezés ajtaját ,ami a teljesen száraz bio-fabrikett gyorsabb leégéséhez vezethet. Összességében a 20 % nedvességtartalmú tűzifa rontja a hatásfokát a fabrikett a 4-6% nedvességtartalmának.

 

VÉGEZETÜL szeretnénk felhívni a figyelmet arra az ismert tényre, hogy a lakások kiskazános egyedi fűtésnél a kémény és a fűtőrendszer kialakítása nagymértékben befolyásolja a tüzelőberendezés működését.

Fabrikettel történő tüzelés esetére ajánljuk a korrózióálló anyagból, hőszigetelten készített kéménybélés használatát.

Nagymértékben javíthatók a fűtési rendszer kényelmi és műszaki jellemzői, ha a vízrendszerbe hőtárolót építenek be, amely megfelelő víztérfogat esetén a kazán tűzmentes állapota mellett is 6-8 órás alapfűtést biztosít, a kazán működése közben pedig annak egyenletes, szabályozott működését biztosítja.

A FABRIKETT HASZNÁLATÁVAL kapcsolatos kérdéseivel tanácsért forduljon hozzánk!

 

PRÓBÁLJA KI ÉS MEGLÁTJA, HOGY EZEN TERMÉK TULAJDONSÁGAI MAXIMÁLISAN ELNYERIK AZ ÖN TETSZÉSÉT IS!

 
 

Források:

www.tuzifacenter.hu;

http://biobrikett.fw.hu/; http://mikrotuzep.hu/

 
 

Termékeink olykor észrevétlenül veszik körül Önt. Miért is foglalkozna a csavarokkal?

Mi megtesszük Ön helyett.

 

Kezdőlap     Cégünkről     Munkatársaink    Termékeink    Bio-fabrikett   Tippek, praktikák    Ajánlatkérés     Kapcsolat